top of page

Luonnetesti, mikä se siis on?

 

 

ZTP (Zuchttauugligkeitsprüfung) OHJEET
 

Tarkastuksen tarkoitus

Tarkoituksena on löytää jalostukseen sopivat yksilöt ja sulkea jalostuksesta sopimattomat yksilöt. 
Tarkastuksen voi suorittaa vain valtuutettu tuomari. Järjestelyistä vastaa alaosasto, ne saavat järjestää testin itsenäisesti. Tuomarin ja avustajan nimeää alaosaston hallitus.
Kokeen ohjaaja on alaosaston jalostuksesta vastaava henkilö.
Lähtökohta on, että vähintään kymmenen koiraa osallistuu, kuitenkin korkeintaan kaksikymmentä koiraa koepäivää kohden.

ZTP kokeet ovat itsenäisiä testejä. Niitä ei tarvitse yhdistää näyttelyihin tai kokeisiin.
Tuomari voi suostua ZTP järjestämiseen vielä, jos seitsemän koiraa osallistuu ja koepaikka on tuomarin hyväksymä. Tuomari päättää itsenäisesti sopiiko alue testaukseen.

Vähimmäisikä osallistumiseen on 12 kuukautta. Koirat, jotka on siirretty uusintaan (tilapäisesti hylätty), saavat osallistua vasta annetun aikamäärän jälkeen. Koirat, jotka eivät silloinkaan läpäise testiä eivät voi enää osallistua. Koiralla ei saa olla kokeen suorituksen aikana käytössä piikkipantaa.
 

Kokeen suoritus tapahtuu seuraavasti:
 

Ulkomuodon tarkastus sekä Luonteen testaus

Hylkäämisen syyt selitetään lähemmin testauksen kulun kuvauksessa.
Hyökkäävät, levottomat ja arat koirat tulee sulkea pois jalostuksesta 

Tulosten toteaminen ja tiedottaminen

Kokeen ohjaaja tarkistaa vaadittavat asiakirjat ja valmistelee paperit.
Kokeen ohjaaja huolehtii, että koe sujuu häiriöittä. ja että tarvittavat välineet ovat saatavilla.
Jos ZTP on ennen sellaista näyttelyä, jossa sama tuomari arvostelee testattavan koiran,
silloin annetaan ulkomuoto arvostelutulos vasta näyttelypäivänä.
Ensin testataan urokset ja sitten nartut.

Tulokset kirjataan tuomarin ja koeohjaajan allekirjoituksilla varustettuna ZTP kertomukseen..
Tuomarin arvostelusta ulkonäön ja luonteen osalta ei voi valittaa.
Valitukset, jotka koskevat muodollisia virheitä on tehtävä kokeen ohjaajalle saman päivänä. 

Jalostukseen hyväksyntä on voimassa jalostusiän, ellei jalostuskieltoa aseteta myöhemmin havaittujen piilevien perinnöllisten vikojen johdosta. Peruutus on silloin esitettävä koiran omistajalle kirjallisesti perustellen.

Koirat, jotka ovat arvostelevan tuomarin tai hänen perheenjäsentensä omistuksessa tai hallinnassa eivät voi osallistua kyseiseen ZTP kokeeseen. Kokeen jälkeen testin ohjaaja täyttää loppuun kaikki testauspaperit.
ZTP kertomus annetaan ohjaajalle tai koiran omistajalle. Poikkeuksena on osallistuminen seuraavana päivänä järjestettävään näyttelyyn.

 

Arvostelu ja suoritusohjeet käytännön tasolla
 

Ennen kokeen alkua tuomari selvittää ZTP kokeen merkityksen ja kokeen käytännön suorituksen kaikille osallistujille. Kokeen alussa koiran ohjaaja ilmoittautuu tuomarille koiransa kanssa.
Suorituksen ohjaaja varmistuu koiran identiteetistä (mikrosiru tai tatuointi). 
Ulkomuotoarvostelu tapahtuu EABC:n antamien tuomariohjeiden mukaisesti.

Ulkomuodon arvioinnin jälkeen koira ohjaajineen kulkee tuomarin ohjeiden mukaan noin 300 askeleen pituisen matkan mahdollisimman löysällä taluttimella eri suuntiin testialueella. Kävelyn aikana kentällä liikkuu tai sinne on sijoittunut neljästä kuuteen henkilöä, jotka kohtaavat koiran.
Aluksi henkilöt muodostavat ryhmän, joka ei tule olla jäykän kuvion mukainen.

Tässä tilanteessa tuomarin täytyy käyttää vapaasti mielikuvitustaan. Ryhmä liikkuu esimerkiksi kohti ohjaajaa, tai ohjaaja liikkuu ryhmässä.  Ryhmässä ollessa on tärkeää, että ryhmä käyttäytyy mahdollisimman luonnollisesti ja luonnollisia elämäntilanteita vastaavasti (tervehtiminen kätellen, esineen tiputtaminen, sateenvarjon avaaminen jne). Näissä tilanteissa on huomioitava, että koiraa ei millään lailla uhata.
Tässä tilanteessa arvostellaan vain itsevarmuus, pelottomuus, temperamentti, ohjattavuus ja ärsytyskynnys.

Lopuksi ohjaaja kulkee koiransa kanssa erilliseen ennalta sovittuun paikkaan, jossa koira kiinnitetään paaluun ja ohjaaja poistuu näkösuojaan. (Koiralle ei anneta esimerkiksi paikallaolokäskyä). Matkalla kiinnityspaikkaan ammutaan kahdesti vähintään 15 askeleen välein (6mm).

Ampuma-arat koirat ovat jalostukseen soveltumattomia, ampumiselle alttiit koirat tulee erottaa ampuma-aroista.

Paikka johon koira kiinnitetään tulee olla kaikilta puolin vapaasti lähestyttävissä,
välittömässä läheisyydessä ei tule olla pensasaitoja, aitoja tai muita esteitä.

Koiran yksinolo kestää noin viisi minuuttia. Tuomari ohittaa koiran tai kiertää sen ympäri 5-8 askeleen päästä lähestyen 2-3 askeleen päähän uhkaamatta koiraa. Hän pysähtyy koiran eteen tai sivulle pudottaen kädestään lehden tai vastaavan. Koiran käyttäytymistä tulee tarkkailla erikoisesti ohjaajan poissa ollessa. Tämän jälkeen ohjaaja koirineen poistuu kentältä.

 

Luonteen arvostelu:

Tuloksena voi saada  Hyväksytty, Tilapäisesti hylätty (uusittava), Hylätty.
 

Hyväksytty:
1A. Koirat, joilla kokonaisvaikutelma on hyvä. 1A saavat vain koirat, jotka sekä taistelutilanteessa, että levossa vaikuttavat varmoilta ja moitteettomasti käyttäytyviltä.

1B. Koirat jotka kokonaiskäytökseltään ovat vielä rotumääritelmän mukaisia. 1B annetaan sellaiselle koiralle, joka lepotilassa käyttäytyy vielä sopivasti, ja jolla on puolustus - ja taisteluhalua.


Tilapäisesti hylätty - Zurückgestellt (hylätty 3 kk siirtymällä):
Koirat, joiden käytös antaa viitteitä puutteellisesta vaadittavasta luonteenlujuudesta ja jalostuskelpoisuudesta, täytyy tilapäisesti hylätä. Näitä koiria ei voida kolmeen kuukauteen testauttaa toisillakaan tuomareilla. Uusintaa saa kokeilla ainoastaan kerran, mikäli koira ei tällöinkään läpäise testiä, se todetaan jalostukseen soveltumattomaksi
 

Hylätty – Zuchtuntauglich:
Aggressiiviset, arat, hermostuneet, ja pelokkaat koirat todetaan jalostukseen soveltumattomaksi.
ZTP’n tulokset merkitään hyväksyttyjen koirien jälkeläisten rekisterikirjoihin.

 


 

ZTP on alun perin Saksan Dobermannyhdistyksen (DV) kehittämä koe.

Norbert Daube toimii Saksan dobermannyhdistyksen (DV) jalostusvastaavana
ja ollut dobermannyhdistyksen jäsenenä viimeiset 33 vuotta.

Yleisöstä kysytään onko Daube tutustunut muihin luonnetesteihin?
Tähän Daube toteaa, että erilaisia luonnetestejä on paljon, mutta miten niistä saadut tulokset ovat käytettävissä ja verrattavissa? ZTP-testi puolestaan tehdään kaikkialla samoilla säännöillä ja eikä se ole liian helppo eikä yksinkertainen testi. ZTP:tä saavat arvostella vain siihen koulutetut tuomarit.

Suomessa ZTP-testi perustuu vapaaehtoisuuteen ja Suomessa vain pientä määrää ZTP:ssä käyneitä uroksia käytetään jalostukseen. Daube kehoittaakin suomalaisia yksittäisiä koiranomistajia viemään koiransa ZTP-testiin, että he itsekin näkisivät koiransa ominaisuudet. Daube toteaa myös, että ZTP:stä arvostelu 1B tai 1A on varsin riittävä, kunhan suurin osa materiaalista sen vain läpäisisi.



SPKL sanoo näin:

Mikä on käyttäytymiskoe?

Käyttäytymiskoe on kehitetty Keski-Euroopan palveluskoirakokeiden esikokeeksi.
Siellä kaikkien koirien on suoritettava käyttäytymiskoe hyväksytysti ennen kuin ne saavat osallistua varsinaisiin palveluskoirakokeisiin.

 

Saksassa edellytetään käyttäytymiskokeen hyväksyttyä suoritusta myös esimerkiksi agilityyn osallistuvilta koirilta ja se on erittäin suosittu kaikkien koirien sosiaalisuuden mittarina. Suomessa käyttäytymiskoe otettiin ensin käyttöön suojelukokeen esikokeena. 

Vuoden 2000 alusta käyttäytymiskoe on Suomessa pakollinen esikoe kaikkiin palvelus- ja pelastuskoira kokeisiin.
Se soveltuu myös erinomaisesti kaikkien koirien sosiaalisuuden ja koulutustason mittaamiseksi.
 

Rottweilerit, Dobermannit, Bokserit, HovaWartit ja monet muut palveluskoirarodut ovat suorittaneet ZTP kokeita jo kauan ennen kuin meidän Amerikan Bulldogit, tämä koe ei siis ole ABCF’n tai EABC’n kehittämä, ainoastaan hiukan muunneltu jättämällä mm. puruosuuden pois johtuen taas suomalaisten koirien vähäisistä suojelukoulutuksista.

 

bottom of page